maandag 11 mei 2009

Oeps # 9 nog doen

Inmiddels heb ik wat ervaringen met blogs, RSS en Flickr. Zelf ben ik er nog niet uit wat een blog kan betekenen voor ons werk. Ik denk wel dat het handig kan zijn voor de HU-mediatheken onderling. Vaak weet je niet van elkaar waar je mee bezig bent dus het kan inzicht geven in elkaars activiteiten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de informatie regelmatig wordt vernieuwd.
Er zou dan 1 blogadres per locatie moeten komen. Ik ben wel benieuwd hoe andere informatiespecialisten in het land aan hun informatie komen voor het bestellen van boeken. Zelf ga ik allerlei sites af en dat kost iedere keer weer een hoop werk zeker als je vrij bent geweest. Uitgevers gaan er nog steeds van uit dat de docent bepaalt welke boeken worden besteld, maar door tijdgebrek bij de docenten bestellen de informatiespecialisten ook op basis van eigen inzicht boeken. Ik ben benieuwd hoe het op andere hogescholen gaat. De vraag is dan of een blog geschikt is voor het uitwisselen van informatie. Aan de ene kant lijkt het me makkelijk want je bent samen voor het vak bezig. Je gaat niet zo snel iemand van een ander hogeschool bellen want uiteindelijk ben je toch een soort van concurrent voor elkaar. Misschien moet ik gewoon maar eens een geschikte blog gaan zoeken. Wat betreft RSS: ik hoopte eigenlijk dat de uitgevers (en dat zijn er nogal wat) RSS-feeds op hun site hadden staan. Ik zou dan alle RSS-feeds koppelen aan mijn netvibespagina zodat ik snel zie wie er nieuwe informatie (boektitels) aanbiedt en ik niet alle sites af hoef. Helaas dat zit er nog niet in. Uitgevers richten zich vooral met nieuwsbrieven op docenten en boekwinkels. Hun sites zijn nog niet zo geavanceerd dat ze actuele informatie vermelden. Voorlopig ontvang ik nog veel nieuwsbrieven op mijn e-mailadres en moet ik er misschien voor kiezen waar mogelijk met RSS te gaan werken omdat ik dan zelf kan bepalen wanneer ik kijk of er nieuwe informatie is.
Als het goed is staan er foto's van de fcj mediatheek op de Flickr. Anderen kunnen een beeld krijgen van onze mediatheek. Bezwaar vind ik wel dat je foto's maakt van een mediatheek zonde mensen. Een mediatheek moet het van haar bezoekers hebben alleen kun je dan weer last krijgen met publiciteit. Door het bekijken van de foto's van andere mediatheken kun je wel weer ideeen opdoen voor je eigen mediatheek of kan het een mogelijkheid zijn om contact op te nemen.

vrijdag 24 april 2009

#* plaatjes bewerken

Zojuist met imagegenerator aan de slag gegaan want het leek me leuk om een foto van mijn dochter op de voorkant van een tijdschrift te zetten. 1+2= 3 stond erbij dus foto zoeken, uploaden en dan op uitgekozen tijdschrift zetten, heel makkelijk. Nou nee dus. Het lukte me niet oftewel het kostte me teveel tijd dus dan haak ik af. Zeker omdat het voor de mediatheek ook niet een belangrijke toepassing is. Wij willen toch graag feiten en waarheden verkondigen dus de meeste programma's promoten waar de mediatheek tegen is namelijk informatievervalsing.

dinsdag 21 april 2009

Ding 6# flickr ontdekken




Loop wat achter op cursus maar heb gisteren een Flickr-account aangemaakt en daar vandaag foto's op gezet. Ik heb verschillende foto's in de mediatheek gemaakt en heb erop gelet dat daar geen studenten opstaan. De foto's heb ik in de set 'mediatheekfcj' gezet. Flickr is wel klantvriendelijk: zodra je iets aanklikt wordt gelijk duidelijk wat je moet doen en er is altijd een


knop voor uitleg.


vrijdag 17 april 2009

week 3 oefening 6

Heb gelezen over Flickr maar heb er nog niets meegedaan. Iedere keer weer denk ik neem mijn fototoestel mee want dan kunnen we eens een mooie fotoreportage maken van de mediatheek en dan kan ik dat combineren met de oefening, maar helaas weer vergeten.
Aanstaande dinsdag ga ik een nieuwe poging doen.
Ik heb wel wat sites/foto's bekeken van Flickr, maar heb nog niet zo'n goed beeld van wat wij er verder mee kunnen (naast presentatie mediatheek). Ben benieuwd wat andere HU-mediatheken ermee gaan doen.

dinsdag 7 april 2009

week 2 ding 5

Gelukkig is het pas week 2 van de cursus want ik dacht dat het al veel 'later' was. Heb steeds het idee dat ik iets aan 23 dingen 'moet' doen en dan lukt dat niet want er komt weer wat anders tussen. In ieder geval heb ik inmiddels wat RSS-feeds toegevoegd, maar moet nog even controleren of ze er echt opstaan. Ik had al eerder wat feeds toegevoegd dacht ik, maar die zag ik niet meer staan. Ook heb ik in Bloglines gekeken en ik had geluk want ik was de 100.000ste aanmelder van iets (wat is dan niet duidelijk) en ik was de winnaar van een flatscreen TV!!!
Dit soort pop-ups vind ik wel vervelend dus Bloglines heeft al een beetje afgedaan voor me.
Dan maar verder met Google Blogsearch. Ik heb nog geen extra RSS-feeds toegevoegd, want ik ben natuurlijk wel op zoek naar spectaculair nieuws. Ik denk dat veel mensen het moeilijk vinden om hun blog interessant te houden want wat ik las was leuk, maar geen reden om me te abonneren. Als ik het een beetje in de vingers krijg lijkt het me wel leuk om de kennis weer door te geven aan docenten. Op onze opleiding geven toch wat oudere mensen les en zij kunnen ongetwijfeld ook weer hun voordeel doen met de informatie die je vindt.

donderdag 26 maart 2009

week 1 oefening 1

Vandaag ben ik gestart met de cursus 23dingen. Interessant hoor alleen hoop ik dat ik alle
passwords ga onthouden. Het lijkt me leuk om de blogs van mijn mediatheekcollega's te lezen.

De komende tijd ga ik wat interessante berichten op deze blog zetten dus ga mij volgen!